Sos do pizzy

Sos pomidorowy to podstawa tradycyjnej pizzy. 
Długo dobierałam składniki i proporcję, aż  powstał mój idealny sos pomidorowy, który nadaję się zarówno do smarowania ciasta pod składniki jak i polewania nim już upieczonej pizzy.

 

Sos pomidorowy

Składniki:

  • 300 ml pasty pomidorowej
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 średniej wielkości cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli*
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczki bazyli suszonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
     

Cebulę i czosnek siekamy jak najdrobniej, wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażymy tylko do momentu zeszklenia. Wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy mieszanką przypraw i doprowadzamy do wrzenia. Zmiksować na jednolitą masę. Gotowe.

*Jeśli na pizze wrzucamy mało słone dodatki (papryka, pieczarki, pomidory) można użyć więcej soli.

Smacznego!

No Comments Yet.

add new comment