Schab z warzywami

Jestem miesożercą i nawet nie potrafię sobie wyobrazić, że moja dieta pozbawiona jest mięcha. Wielki szacun dla tych, którzy są weganami ze względów ideologicznych, nie dla mody, dla znajomych, tylko dlatego, że los podopiecznych św. Franciszka jest im bardzo bliski.
Ja jestem hipokrytką, pomimo iż sama nie wykonam wyroku bo żal mi istoty to z wielką ochotą zapycham żołądek kolejnymi specjałami. Może kiedyś dojrzeję do decycji świadomego wyeliminowania z diety produktów mięsnych, a dziś polecam roladki schabowe pieczone z warzywami i rozmarynem.

Propozycja na obiad i obiadokolację, lekkostrawna, aromatyczna, a dzięki mieszance warzyw każdy znajdzie dodatek dla siebie.

 

 

Schab z warzywami
Składniki (4 porcje):

  • 4 kotlety schabowe
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 1 czerwona cebula
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 1 mały por
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytrynu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Kotlety osuszyć i rozbić, posolić i popieprzyć, odstawic do lodówki na 2 godz. W tym czasie obrać warzywa i pokroić w grubą kostkę.
W małej miseczce mieszać 2 łyżki oliwy, miód, musztardę, sok i skórkę z cytryny i odrobinę soli.

Mięso wyjąć z lodówki, na każdy kawałek schabu położyć plaster sera, zwinąc i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony, aż mięso zarumieni się, przełozyć do naczynia do zapiekania, obłozyć warzywami i rozmarynem. Całość polać sosem musztardowo-miodowym, piec w temp. 200 st. przez około 40 min.

Smacznego!
 

 

No Comments Yet.

add new comment