Wszystko się zmienia

Każdy z nas ma takie potrawy, smaki, zapachy, które kojarzą mu się z dzieciństwem. Dla mnie ciepły chleb rwany ręką zawsze będzie przywracał wspomnienia beztroskich chwil spędzonych u mojej babci na wsi.
To była zupełnie inna beztroska od tej, o której będą mówić moje dzieci. Całe dnie spędzone na dworzu, posiłki jedzone pod jabłonką w towarzystwie plagi much, kompot rabarbarowy… Ach jak bardzo się ciesze, że mogłam tego doświadczyć.
Wakacje spędzone u babci i dziadka to były magiczne chwile, i z perspektywy czasu żadne kolonie, wczasy nie dały mi takiej radości i tylu wspomnień, cudownych wspomnień….

Dziś beztroska to zamknięte osiedla, patia na których na minaturowych placach zabaw bawią sie dzieciaki, oczywiście pod baczym okiem opiekunów. Wypasione kolonie za kilka tysiaków.
Wiem czasy się zmieniły, ale czy tak naprawdę nie popadamy z jednej skrajności w drugą?

Uwielbiam jak moje dzieci wpadają z przedszkola i już na korytarzu krzyczą "co tak ładnie pachnie". Bardzo lubię robić im niespodzianki. A słowa synka wychodzącego wieczorem z łóżka "Mamo nie mogę zasnąć bo tak ładnie chlebkiem pachnie" są dla mnie bezcenne.

Zaczynam zatem moją blogową przygodę od chleba, który zachwycił moją rodzinę i znajomych.
Chlebek ma bardzo fajny miąż, chrupiącą skórkę, jest tak puszysty, że nawet trudno go pokroić tuż po wystygnięciu.


Polecam

 

 

Chleb pszenny na zakwasie

Składniki:

  • 1200 g mąki pszennej *
  • 600 g letniej wody
  • 300 g zakwasu żytniego
  • 20 g świeżych drożdży ( lub 10 g suchych)
  • 3 płaskie łyżeczki soli

 

Zaczyn drożdżowy: drożdże mieszamy z 3 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki (odmierzomymi z podanych składników) do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki, wraz z wyrośnietym zaczynem i wyrabiamy ciasto przez ok 10 min.
Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5-2 godz.
Po tym czasie ciasto przekładamy do wysmarowanych olejem i posypanych mąką keksówek.
Spryskujemy olejem i pozostawiamy na ok 1 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką i wstawiamy do nagrzanego do 220st. C piekarnika.

Pieczemy 40-50 min.

*Ja używam mąki typ 450-480, mąki chlebowej wystarczy dodać 1000 g.


Smacznego 

 

 

No Comments Yet.

add new comment