Ciasto na pizzę

Ciasto to jeden ze składników, który decyduje o jakości pizzy, drugi to sos.
Nawet zwykła margerita będzie smakowała wybornie jeśli trafimy na swój ulubiony przepis.
Długo eksperymentowałam, aż znalazłam swój ideał.

Ciasto jest cudownie puszyste w środku i idealnie podpieczone na spodzie i brzegach.
Nie wymaga długiego czasu wyrabiania, pieknie rośnie ciesząc oko.

Z podanych składników wychodzą dwie średniej grubości pizze o śr. 30cm

 

Ciasto na pizzę
Składniki na 2 pizzę:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy

Drożdże rozkruszyć i umieścić w miseczce, wlać 2 łyżki wody, łyżkę mąki (z odmierzonych porcji) i łyżeczkę cukru, wymieszac do uzyskania jednolitej masy. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objetości. Pozostałe składniki i wyrośnięty zaczyn drożdżowy umieścić w misie maszyny i wyrobić gładkie, ale nadal lepiące ciasto. Pozostawic do wyrastania na ok 1,5-2 godz.
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 2 części formując kulę.
Stolnicę posypujemy maką, ciasta wałkujemy i umieszczamy na wysmarowanych oliwą blachach do pieczenia pizzy.* Przykrywamy ścierką i zostawiamy do pomownego wyrośnięcia na ok. 30 min.
Pozostaje tylko posmarować sosem i dobrać
ulubione składniki i gotowe.

Piec w temp. 240 st. C

Smacznego!

* Jeśli pieczemy na kamieniu, blaty pozostawiamy do wyrośnięcia na stolnicy.

Related Posts

No Comments Yet.

add new comment