Buchty cytrusowe

Delikatne, lekkie, pachnące cytrusami bułeczki, pieczone blisko siebie, a później odrywane jedna po drugiej.
Nie ma zbyt wiele zamieszania w ich przygotowaniu, a efekt końcowy jest piorunujący.
Jako dodatek zapachowy można użyc skórek pomarańczy, cytryn jak i wrzucić cynamon,wanilię wszystko zależy od tego, na co aktualnie mamy ochotę.
Polecam.
Buchty cytrusowe
Składniki (na 20-25 bułeczek)
- 530 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 4 czubate łyżki cukru
- 70 g masła roztopionego
- 20 g świeżych drożdży
-
szczypta soli
Mleko delikatnie podgrzać, odlać 3-4 łyżki na zaczyn drożdżowy, do reszty wrzucamy masło i czekamy aż sie rozpuści.
Drożdże i odlane mleko łączymy, dodajemy 2 łyżki maki, mieszamy i odstawiamy do podwojenia objetości.
Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i wyrobić ciasto, najlepiej mikserem.
Ciasto powinno być elastyczne, może się lekko kleić, ale po wyrośnięciu będzie ładnie odchodziło od dłoni wchwili formowania bułeczek.
Odtawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości,
Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić i formować bułki.
Układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25-35 min w temp,180 st. C
Smacznego!