Buchty cytrusowe

Delikatne, lekkie, pachnące cytrusami bułeczki, pieczone blisko siebie, a później odrywane jedna po drugiej.
Nie ma zbyt wiele zamieszania w ich przygotowaniu, a efekt końcowy jest piorunujący.
Jako dodatek zapachowy można użyc skórek pomarańczy, cytryn jak i wrzucić cynamon,wanilię wszystko zależy od tego, na co aktualnie mamy ochotę. 
Polecam.

 

Buchty cytrusowe
Składniki (na 20-25 bułeczek)

  • 530 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 70 g masła roztopionego
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
     

Mleko delikatnie podgrzać, odlać 3-4 łyżki na zaczyn drożdżowy, do reszty wrzucamy masło i czekamy aż sie rozpuści.
Drożdże i odlane mleko łączymy, dodajemy 2 łyżki maki, mieszamy i odstawiamy do podwojenia objetości.
Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i wyrobić ciasto, najlepiej mikserem.
Ciasto powinno być elastyczne, może się lekko kleić, ale po wyrośnięciu będzie ładnie odchodziło od dłoni  wchwili formowania bułeczek.
Odtawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, 
Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić i formować bułki.

Układać na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25-35 min w temp,180 st. C

Smacznego!

 

No Comments Yet.

add new comment